Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΣΟΥ




Αναστασία Ζέρβα
Απόσπασμα από το βιβλίο μου Προσωπική Υπεροχή (Μέρος Β')
Ζούμε σε ένα κόσμο βιαστικό που απαιτεί από όλους επιτυχία. 
Όλοι γύρω μας τρέχουν σαν κουρδιστά στρατιωτάκια και αισθάνονται πως ένα αόρατο χέρι είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να τους αρπάξει και να τους πετάξει στην χωματερή με τα σκουπίδια, αν δεν πιεστούν να προλάβουν όλα όσα έχουν να κάνουν. 
Όμως τι είναι πραγματικά επείγον να γίνει από όλο αυτό το τρέξιμο; Στάθηκες ποτέ σου να κοιτάξεις πίσω, να δεις την διαδρομή που έχεις κάνει; 
Για πόσα πράγματα που θεωρούσες σημαντικά πάλεψες μέρες μήνες ή και χρόνια ολόκληρα μέχρι να τα πετύχεις; Και αφού τα πέτυχες τι αισθάνεσαι πλέον τώρα που τα απέκτησες; Μήπως δεν σου αρκούν; Μήπως τώρα θέλεις κάτι άλλο πολύ διαφορετικό από αυτό που ζητούσες να πετύχεις τόσα χρόνια; 

Αν βρίσκεσαι σε αυτήν την φάση να ψάχνεις κάτι άλλο σκέφτηκες πως θα νιώσεις όταν θα το έχεις κατακτήσει; Και αν αυτό δεν σε γεμίσει θα θέλεις να θέσεις υπό την κυριαρχία σου κάτι άλλο και στην συνέχεια κάτι άλλο; Τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα; 

Μιλώντας εμπειρικά θα σου πω πως τα πράγματα που έχουν σημασία στη ζωή μας είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, η ψυχική επαφή μαζί τους, καθώς και η τροφοδότηση της δικής μας ψυχής με πνευματικά στηρίγματα. Τέλος, η δημιουργία στο μυαλό μας ενός στόχου που εκ των προτέρων έχουμε πεισθεί πως η πραγματοποίησή του θα μας οδηγήσει στην ευτυχία και η διαρκής και επίμονη εργασία πάνω σε αυτόν. Όμως πως μπορούμε να ζούμε αρμονικά με τους ανθρώπους γύρω μας αν δεν κινούμαστε κι εμείς στους ίδιους ρυθμούς που κινούνται κι αυτοί; πως θα αναπτύξουμε την ανεξαρτησία μας αν είμαστε υπόχρεοι να ζούμε μέσα σε καλούπια στα οποία μας βάζουν από την μικρή μας ηλικία; Αν για παράδειγμα πας στην καφετέρια να συναντήσεις τους φίλους σου και μιλούν για ποδόσφαιρο και… μαλώνουν για το ποδόσφαιρο κι εσύ δεν θέλεις να πάρεις το μέρος κανενός γιατί δεν σου αρέσει αυτή η συμπεριφορά και επιπλέον δεν σου αρέσουν γενικά οι εντάσεις τι θα συμβεί αν τους πεις να σταματήσουν τον ανόητο καυγά; Θα σε κατηγορήσουν ότι αφού δεν είσαι μαζί τους είσαι με τους αντιπάλους τους, θα σε πουν ηλίθιο ή ακόμα χειρότερα προδότη. 
Αυτό συμβαίνει με όλα τα πράγματα που κινούν τις μάζες. Αν δεν είσαι ενταγμένος σε ένα μοτίβο μιας θρησκείας, π.χ. αν δηλώσεις πως δεν είσαι Χριστιανός θα σε πουν Εβραίο, Μουσουλμάνο ή  Βουδιστή, αν δεν είσαι με το κόμμα της δεξιάς τότε σίγουρα είσαι αριστερός, αν δεν είσαι οπαδός της ομάδας κάποιου τότε είσαι με τους αντιπάλους του. Αν θέλεις να είσαι ανεξάρτητος από όλα αυτά, τότε οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν δεν σε θεωρούν δικό τους. Είσαι το μαύρο πρόβατο του κοπαδιού και επείγει να πας απέναντι διότι καμία κοινωνική ομάδα δεν θέλει στα σπλάχνα της κάποιον που είναι διαφορετικός. Όλοι ζητούν την ετικέτα σου για να σε εντάξουν στο δικό τους σύστημα. 

Σκέψου όταν ο άντρας γνωρίζει μια γυναίκα ή η γυναίκα γνωρίζει έναν άντρα: Ποια είναι η πρώτη φράση μετά από το χαίρω πολύ; Είναι… τι δουλειά κάνεις; ή τι ζώδιο είσαι; Τι ομάδα υποστηρίζεις; Που μένεις; (για να δουν αν είναι μια σικ συνοικία ή κάποια γειτονιά με χαμηλή αξία στα σπίτια της. Αν δεν έχουν δει το αμάξι σου ίσως διακριτικά σε ρωτήσουν τι μάρκα είναι; και αν πεις πως πας με τα πόδια ή με το λεωφορείο γιατί δεν έχεις ούτε για βενζίνα θα ακούσεις ένα λυπημένο αχ κρίμα!! και θα ψάξουν τρόπο να αποσυρθούν από κοντά σου. Κυρίως το κεφάλαιο εργασία και χρήμα έρχεται πρώτο στις λίστες κατάταξης των ανθρώπων. 
 Αν σε αυτό υπερέχεις τότε για την κοινωνία δεν έχει μεγάλη σημασία αν είσαι χαμηλού πνευματικού ή ηθικού επιπέδου ή αν δεν έχεις πολύ όμορφα χαρακτηριστικά. Για να τινάξεις τις ετικέτες και να απαιτήσεις την ανεξαρτησία σου θα πρέπει να είσαι πολύ δυνατός χαρακτήρας αλλά κυρίως θα πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι την κάθε κατάσταση ξεχωριστά. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά σε εσωτερικό επίπεδο από μέρους σου ώστε να δείξεις στους άλλους πως θέλεις να σου συμπεριφέρονται και να μην απαιτούν από εσένα να ενταχτείς σε ομάδες ή να ακολουθήσεις κοινωνικά πρότυπα που δεν σου αρέσουν. Το πιο βασικό κομμάτι στην επιτυχία σου πάνω σε αυτό είναι το πώς συμπεριφέρεσαι εσύ όταν σε θίγουν ή θέλουν να σε ελέγξουν βάζοντας καλούπια στην ζωή σου, ή γενικά πως συμπεριφέρεσαι στους άλλους. 
 Σκέφτηκες ποτέ όταν κάποιος σε πρόσβαλλε με την συμπεριφορά του αν έχεις κάνει κι εσύ το ίδιο σε κάποιον άλλον; Αν για παράδειγμα στην εργασία σου ο διευθυντής σου σε προσβάλλει μήπως έχεις συλλάβει τον εαυτό σου να κάνει το ίδιο με κάποιο κατώτερο από εσένα στέλεχος της εταιρίας που εργάζεσαι; Ποιο είναι το σκεπτικό μου σε αυτήν την ερώτηση; Είναι πολύ απλό. Σκέψου, αν θέλεις να αποκτήσεις την ανεξαρτησία σου, θα πρέπει να σέβεσαι ότι υπάρχει γύρω σου και να απαιτείς τον ίδιο σεβασμό και για το άτομό σου. Συνήθως οι άνθρωποι λένε πράγματα που πληγώνουν τους άλλους. Τι θα έκανες αν κάποιος σε πλήγωνε με τα λόγια ή τις πράξεις του; 
 Παρατήρησε τον εαυτό σου να δεις πως αντιδράς σε τέτοιες καταστάσεις. Οι άνθρωποι που πληγώνονται εύκολα, δεν μπορούν να δουν την ζωή μέσα από τα μάτια των άλλων. Γιατί η κάθε τους αντίδραση αφορά τον εαυτό τους. Λένε αυτός μου φέρθηκε έτσι ή ο άλλος μου φέρθηκε αλλιώς, αλλά ποτέ δεν μπήκαν στην θέση του άλλου να δουν γιατί τους φέρθηκε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Είναι γεγονός ότι δεν ζούμε σε έναν δίκαιο κόσμο όμως δεν είναι δυνατόν να λέμε πως εμείς είμαστε οι μοναδικοί αποδέκτες άδικων συμπεριφορών. 
Αυτό που εμείς θεωρούμε άδικο κάποιος άλλος το θεωρεί δίκαιο έτσι δεν θα μας βοηθήσει να θυμώνουμε αν κάποιος μας προσβάλλει ή μας θίξει  γιατί δεν είναι απαραίτητο να νιώθουμε πως μας τιμωρούν για κάτι αλλά ούτε πως εμείς πρέπει να τιμωρήσουμε κάποιους άλλους για την συμπεριφορά τους. Η αληθινή επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας είναι αυτή που θα μας ανοίξει καινούριους ορίζοντες και θα σπάσει τα τείχη των συνόρων που χτίζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, έχοντας σαν πρώτες ύλες τον θυμό, την εκδικητικότητα, τις εγωιστικές ιδιότητες και τις εκρήξεις κακής συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους.

Αυτές οι συμπεριφορές έχουν σαν βαθύτερο αίτιο την ανασφάλεια που φέρνει αυτόν που την αισθάνεται σε θέση θύματος αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και πιο κυρίαρχα αίτια, αυτά της μεγάλης φιλοδοξίας ανθρώπων που δεν διαθέτουν τα προσόντα που είναι απαραίτητα για να εκπληρώσουν την φιλοδοξία τους και θεωρούν δίκαιο για τον εαυτό τους, να χειριστούν άσχημα άλλους ανθρώπους που μπορούν να τους οδηγήσουν στο στόχο τους αδιαφορώντας αν κάνουν κακό σε κάποιους με αυτόν τον ανέντιμο τρόπο. Αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις τις συναντάμε κάθε μέρα. Από την μια τους ανασφαλείς (θύματα) και από την άλλη τους αμέριστα φιλόδοξους (θύτες). Συνήθως οι άνθρωποι δεν παραδέχονται ότι έχουν ανασφάλειες. 
Κι όμως. Η ανασφάλεια είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα που εμποδίζει τους ανθρώπους να τινάξουν από πάνω τους νοσηρές εξαρτήσεις από προβληματικές σχέσεις είτε αυτές είναι οικογενειακές είτε είναι προσωπικές. 
Συνήθως όλες οι διεργασίες γίνονται υποσυνείδητα και το άτομο που έρχεται αντιμέτωπο με αυτές τις συνθήκες δεν αντιλαμβάνεται τι του συμβαίνει.
Υπάρχουν αυτοί που αισθάνονται πως συνεχώς αδικούνται και πως δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν αυτές τις συνθήκες της ζωής τους και υπάρχουν και οι άλλοι που νομίζουν ότι ο κόσμος είναι δικός τους και δεν είναι κακό αν φερθούν άδικα σε κάποιους μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι θα έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτήν τους την συμπεριφορά. Κι οι δυο καταστάσεις είναι εμπόδιο στην πραγματική ελευθερία.
Θύτης και θύμα συνεργάζονται για να επεκτείνουν την προβληματική φάση που ζουν, ίσως και μέχρι το τέλος της ζωής τους. Έτσι συναντάμε άτομα που τα θεωρούμε επιτυχημένα και ίσως από την φιλοδοξία τους να έχουν γίνει πλούσια, ευρέως γνωστά ή και διάσημα, αλλά ο εσωτερικός τους κόσμος είναι  ανύπαρκτος ή θυμίζει τους ανθρώπους των υποανάπτυκτων περιοχών του πλανήτη. 
Εκεί που ζουν άνθρωποι χωρίς μόρφωση και χωρίς πόρους, όπου θα συναντήσουμε από ένα έγκλημα τιμής μέχρι το να σε σκοτώσουν στον δρόμο για λίγα κέρματα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα διαφυγής. Όμως στις πολιτισμένες περιοχές είναι απαράδεκτο να συναντάμε τέτοιες συμπεριφορές και είναι σίγουρο ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται εγκλωβισμένοι και λένε στον ίδιο τον εαυτό τους πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα, τόσο θα υπάρχουν οι άλλοι που θα τους εκμεταλλεύονται και θα τους οδηγούν στην καταστροφή. 
Αν λοιπόν αισθάνεσαι θύμα σταμάτα να λες στον εαυτό σου αυτό το ψέμα. Είσαι θύμα αν είσαι ένα παιδί και σε κακομεταχειρίζονται και δεν έχεις που να απευθυνθείς. Είσαι θύμα αν ζεις μέσα σε εμπόλεμη περιοχή ο εχθρός υπερέχει σε δύναμη και όσο κι αν αγωνίστηκες, τώρα στέκει απέναντί σου προβάλλοντας το όπλο του. Είσαι θύμα αν είσαι πολύ γέρος ή άρρωστος ή ανάπηρος, μένεις μόνος και δεν έχεις βοήθεια από κανέναν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ναι είσαι σε δύσκολη θέση. 
Σε καμία άλλη περίπτωση όμως δεν πρέπει να δεχτείς τον ρόλο του θύματος και αν κάποιοι θεωρήσουν ότι ο χαρακτήρας σου δεν είναι επιθετικός άρα μπορούν λόγω της καλοσύνης σου να σε μετατρέψουν σε θύμα, κόψε αμέσως την φόρα τους με το καλό ή ακόμα και με επίθεση. Υπερασπίσου τον εαυτό σου δείξε σε όλους πως οφείλουν να σε σέβονται στον ίδιο βαθμό που τους σέβεσαι κι εσύ. Δείχνοντας σεβασμό στον εαυτό σου και στους άλλους πρώτος εσύ, μπορείς να επιβάλλεις να σε σέβονται κι εσένα. Ίσως δεν κερδίσεις την αγάπη που ζητάς με αυτόν τον τρόπο. Αλλά να είσαι σίγουρος, πως αυτός που ζητάει να σε υποτάξει με κάθε τρόπο δεν σε αγαπάει, άρα δεν είναι λογικό να ψάχνεις την αγάπη και την αποδοχή του.
(Αν για μια γυναίκα ο άντρας της χειροδικεί απέναντί της και μετέπειτα της δικαιολογείται πως ήταν από ξέσπασμα ζήλειας και δεν θα το κάνει ξανά, επειγόντως οφείλει στον εαυτό της να τον βγάλει από την ζωή της και αν νιώσει πως είναι επικίνδυνος να τον οδηγήσει στην δικαιοσύνη. ) Αν ο δικός σου συνεργάτης στην δουλειά, σου φορτώνει τις δικές του ευθύνες μην το δέχεσαι. Αν ο συνεταίρος σου σε κλέβει σπάσε τις συμφωνίες που έχεις μαζί του. Και κοίταξε όλες τις σχέσεις σου με την ματιά που θα έβλεπες τον συνεταίρο σου, είτε είναι προσωπικές είτε είναι επαγγελματικές ή οικογενειακές. Μην αφήνεις κανέναν να σε εκμεταλλεύεται ή να σου επιβάλλει απόψεις που δεν σέβεσαι και δεν πιστεύεις. Κυρίως μην δέχεσαι ανάρμοστες συμπεριφορές εις βάρος σου από οπουδήποτε και αν προέρχονται. 
Δείξε σε όλους την πνευματική υπεροχή σου με την συμπεριφορά σου, αλλά ταυτόχρονα, μην ξεγελιέσαι από τις γλοιώδεις συμπεριφορές, τα καλοπιάσματα και τις κολακείες των ανθρώπων που θέλουν να σε οδηγήσουν με αυτό τον τρόπο στον δρόμο της υποταγής του εαυτού σου. Αν στην πορεία της ζωής σου συνάντησες δύσκολους ανθρώπους, με κακό χαρακτήρα και διαπίστωσες, πως δεν πρέπει να τους εμπιστεύεσαι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι.
 Άσε πίσω σου τα προβληματικά άτομα και δώσε ευκαιρίες σε νέες γνωριμίες. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όταν αφήνεις πίσω σου τα αρνητικά συναισθήματα που σε έκαναν κάποιοι να νιώσεις και προχωρήσεις με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου χωρίς να νοιάζεσαι αν έχεις την τέλεια δουλειά, αν είσαι πλούσιος ή δεν είσαι, και αν ο θυμός που απέκτησες αντιδρώντας σε άσχημες συμπεριφορές άλλων δεν είναι πλέον μέρος της ζωής σου αλλά παρελθόν, αν δεν αναστατώνεσαι εύκολα και αισθάνεσαι καλά, η ζωή θα έχει να σου προσφέρει στο εξής πολλές χαρούμενες μέρες.

Ζήσε την κάθε μέρα όμορφα. «Η ζωή είναι πολύ μικρή, αλλά οι περισσότεροι από εμάς ενώ γνωρίζουμε πως ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, μέσα στην άκρη του μυαλού μας σκεφτόμαστε πως οι άλλοι μπορεί να πεθαίνουν αλλά όχι εμείς. Τι πιστεύεις λοιπόν; Εμείς θα ζήσουμε αιώνια; Ναι αν το δούμε από άποψη ψυχής, αλλά το σώμα μας έτσι κι αλλιώς θα φύγει, θα πρέπει κάποια στιγμή να το αλλάξουμε όπως αλλάζουμε ένα παλιό ρούχο για να φορέσουμε ένα καινούριο. Όμως πριν φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούμε αλλαγή,  ας σκεφτούμε αυτό που έχουμε. 
Γιατί να περιμένουμε το αύριο; Η πραγματική ζωή μας είναι στο παρών, είναι στο τώρα. 
Σήμερα σκέψου όλα όσα έχεις, όλα όσα αγαπάς και σε κάνουν ευτυχισμένο. Φέρε στο μυαλό σου όλα τα καλά πράγματα που σου έχουν συμβεί και νιώσε την σιγουριά πως ακόμα καλύτερα πράγματα μπαίνουν τώρα στην ζωή σου. Η κυριότερη αιτία που δεν μας αφήνει να χαρούμε το παρόν είναι το άγχος μας για το μέλλον. Κάνοντας καθημερινά την άσκηση για το άγχος θα απαλλαγείς από την αίσθηση του φόβου για το αύριο και δεν θα αρρωσταίνεις με την ιδέα ότι κάτι άσχημο θα συμβεί που δεν θα έχεις την δυνατότητα να το ελέγξεις. 
 Κοίταξε  την ευχάριστη πλευρά της ζωής ακόμα και τις ημέρες που γύρω σου συμβαίνουν άσχημα περιστατικά. Γέλα.. γιατί  το γέλιο παράγει ενδορφίνες που με την σειρά τους σε χαλαρώνουν. Και ένας οργανισμός που βρίσκεται σε φάση χαλάρωσης τονώνεται αυτόματα. Μη φοβάσαι πως αν αντιδράσεις με γέλιο σε κάποια άσχημη κατάσταση θα σε χαρακτηρίσουν ως αναίσθητο ή σκληρόκαρδο. Φυσικά  δεν μιλάμε εδώ να είσαι μάρτυρας σε τροχαίο, να υπάρχουν νεκροί και εσύ να γελάς. Υπάρχουν καταστάσεις που δεν χωράει το γέλιο, όμως έχεις την πνευματική διαύγεια να τις ξεχωρίσεις.
  Η ζωή είναι τόσο όμορφη και με το γέλιο την κάνουμε ομορφότερη. Ο Θεός μας τα χάρισε απλόχερα και τα δυο. Μπορείς τώρα να καταλάβεις πως το γέλιο κάνει ακόμα και την πιο άσχημη κατάσταση να φαίνεται αστεία; Το γέλιο είναι λύτρωση και ο δημιουργός, μας το έχει προσφέρει σαν όπλο για τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας γιατί μας ηρεμεί και η ηρεμία, μας κάνει ψύχραιμους να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις προκλήσεις, θετικές ή αρνητικές. 
 Με τον τρόπο αυτό, η κάθε δραστηριότητά μας, είναι πηγή ευχαρίστησης και όταν η ευχαρίστηση είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής η ευγνωμοσύνη για το δώρο αυτό του Θεού μας οδηγεί σε ανώτερη πνευματική κλίμακα. 
Η ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε μας δίνει την δυνατότητα να μάθουμε να αγαπάμε ό, τι υπάρχει γύρω μας. Απ' το φυτό στο μπαλκόνι, μέχρι τα κύματα της θάλασσας ο Δημιουργός έχει γεμίσει την Γη που ζούμε με τόση ομορφιά!! 
 Μπορούμε να χαλαρώνουμε τους Χειμώνες κάνοντας εκδρομές στα χιονισμένα βουνά και παίζοντας χιονοπόλεμο, να χαρούμε την Άνοιξη περπατώντας στους αγρούς που είναι γεμάτοι με άγριες μαργαρίτες, να απολαύσουμε τα καλοκαίρια βουτώντας στα γαλανά νερά των θαλασσών ή να κάνουμε γιορτινή την μελαγχολική εποχή του Φθινοπώρου, πατώντας μούστους στα πατητήρια και τραγουδώντας στις γιορτές των κρασιών. 
 Η Γη είναι όμορφη και η χώρα μας ακόμα ομορφότερη, έχουμε ανθρώπους γύρω μας  για να ανταλλάσσουμε όμορφα συναισθήματα και έχουμε αν το θέλουμε την δυνατότητα να ζούμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μπορούμε να εκφραζόμαστε και να είμαστε όλοι μαζί σε χαρές αλλά και σε λύπες και να δείχνουμε ο ένας στον άλλον την συμπόνια μας. 
 Όταν αγαπάμε τους ανθρώπους και νοιαζόμαστε γι’ αυτούς τους βρίσκουμε αξιαγάπητους. Έχοντας στην ψυχή μας όμορφα συναισθήματα, αντιλαμβανόμαστε εύκολα τα όμορφα συναισθήματα που έχουν και οι άλλοι άνθρωποι και βλέπουμε σε όλους την δυνατότητα να πράττουν το καλό. Όταν οραματιζόμαστε πράξεις καλοσύνης αυτές έρχονται στην ζωή μας, έτσι η ζωή μας γίνεται ευλογημένη. Η ζωή πάντα μας προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε, αρκεί να επιλέξουμε μόνοι μας αυτό που είναι το καλύτερο για εμάς. Επέλεξε λοιπόν το καλύτερο για εσένα. Μην διστάσεις να αξιοποιήσεις τις ασκήσεις αυτού του βιβλίου προς όφελός σου. Μπες στα μονοπάτια του διαλογισμού και θα βλέπεις κάθε μέρα την ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο. Μη φοβάσαι να σκεφτείς διαφορετικά από τους άλλους.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πιστέψεις όλα όσα σου έγραψα σε αυτό το βιβλίο. Είσαι ελεύθερος να κρατήσεις ό, τι σε εκφράζει από τα λόγια μου και να απορρίψεις όλα όσα δεν συμφωνείς μαζί τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να προχωράς, να συνεχίσεις να ψάχνεις τον εσωτερικό σου κόσμο και κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος. Ευχή μου είναι, να γίνεις «το αφεντικό της ζωής σου» έχοντας όπλα σου την πνευματική σου δύναμη και την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ σου.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΕΡΒΑ
ΠΗΓΗ:ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ  
ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ -ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΖΕΡΒΑ






       
 

Ηθικό Δίλημμα

Ο Kohlberg, Αμερικανός ψυχολόγος και ακαδημαϊκός, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη διατύπωση της  θεωρίας της ηθικής ανάπτυξης . Ο Kolhb...