Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το πρώτο σκαλοπάτι




  
Αν αποφασίσεις να διδαχτείς τις γνώσεις για το αόρατο που μας περιβάλλει θα προετοιμαστείς για καθημερινό αγώνα και σκληρή δουλειά σε εσωτερικό επίπεδο. Με την είσοδό μας στη ζωή είμαστε εφοδιασμένοι με την αναπνοή το σώμα και το πνεύμα και στην υπόλοιπη πορεία τίποτα δεν μας χαρίζεται.

Η φύση έχει θέσει τον κανόνα ότι για να πάρεις πρέπει κάτι να δώσεις κι όλα τα όντα τον γνωρίζουν ενστικτωδώς και τον σέβονται. Ο μόνος που εκ των πραγμάτων φαίνεται ν’ αντιδρά σε αυτό τον νόμο, είναι ο άνθρωπος που τα θέλει όλα γρήγορα γι’ αυτό βλέπουμε ν’ ανθίζει τζόγος κι εύκολο κέρδος μόνο σε κοινωνίες ανθρώπων. Την ανυπομονησία πυ διακρίνει τους περισσότερους που ως κατώτερο κίνητρο αποσκοπεί στο κέρδος ώστε να τους παρακινεί να ρισκάρουν χρηματικά ποσά με αποτέλεσμα πολλές φορές να τα χάνουν εκμεταλλεύονται τα χρηματιστήρια σε διάφορα σημεία της Γης για να αυξήσουν τις συναλλαγές εκατομμυρίων αλλά κι οι εταιρίες που έχουν ως αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια ανθούν. Η ψευδαίσθηση ότι το χρήμα είναι συνώνυμο με την ευτυχία οδηγεί κάποιον σε λανθασμένες επιλογές και σκεπτόμενος υλικά συμφέροντα δεν υπολογίζει το πνευματικό τίμημα που οφείλει να δώσει αν βιάζεται να τα απολαύσει και τα αποκτάει με ανέντιμα μέσα βλάπτοντας άλλους ανθρώπους.

 Αντίθετα αν είναι ταπεινός και χρησιμοποιεί τα αγαθά που έχει στη διάθεση του για ν’ αναδείξει το μεγαλείο της ψυχής βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη κι αποφεύγοντας κραυγαλέες συμπεριφορές που έχουν κίνητρο την φιλοδοξία, τότε η πνευματική του φύση ανέρχεται στην επιφάνεια μέσα από φυσιολογικές διεργασίες κι είναι ορατή από όλους στη γαλήνη του προσώπου του. Ένας ευγνώμων νους φέρνει αναμφισβήτητα γύρω του ψυχική ισορροπία και η ταπεινότητα είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που λένε το «ευχαριστώ» σε κάθε περίσταση, γι’ αυτό και η εσωτερική αρμονία αυξάνεται ενόσω μεγαλώνει ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας. Όμως είμαστε εξαρχής πλασμένοι για να ζούμε συντροφιά με άλλους κι όχι κλεισμένοι στο σπίτι ή στον εαυτό μας γι’ αυτό αισθανόμαστε ευχαρίστηση μόνο όταν γινόμαστε αρεστοί στο περιβάλλον μας. Τις περισσότερες φορές όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί διότι αν βιώνουμε καταστάσεις μόνιμης σύγχυσης παλεύοντας ν’ αποδώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε την δοκιμασία των δυνάμεών μας συλλέγοντας τις εμπειρίες που χρειαζόμαστε, για να τις χρησιμοποιήσουμε με ευελιξία στην υλοποίηση στόχων που έχουμε θέσει. Έτσι στην προσπάθεια ανέλιξης ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα σχέδια άλλων καθώς είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο καθένας το χώρο και τις πηγές που του αναλογούν, δημιουργώντας τριγύρω του σύγχυση και συγκρούσεις.

 Όμως στις αντιπαραθέσεις αυτές επεμβαίνει ο εσωτερικός μας κόσμος που είναι εκ φύσεως δίκαιος κι όταν δεν θεωρεί σωστό αυτό που κάνουμε μας μπλοκάρει ψυχικά ή σωματικά.

 Ως επακόλουθο της βουβής βερσιόν που εξελίσσεται σε πάλη προκύπτουν θέματα επικοινωνίας και στρεσσογόνες καταστάσεις, που γεμίζουν τον οργανισμό μας με προβλήματα ψυχικής φύσεως. Όταν ένα άτομο συνειδητοποιήσει πως για να εξελίσσεται και να νιώθει καλά οφείλει αυτό που κάνει να είναι και σύμφωνο με αυτό που θέλει το υποσυνείδητό του, αρχίζει ν’ αναζητά λύσεις μέσα του ανακαλύπτοντας εκεί νέες ικανότητες. Μερικές από τις διαθέσιμες δυνατότητες ενός ανθρώπου, χαρακτηρίζονται από τάση για δέσμευση θυσία και επιμονή για το ποθούμενο κι όλες αυτές οι τάσεις περιλαμβάνονται στην έννοια της αρετής που είναι η πηγή των ικανοτήτων του και καθορίζει το επίπεδό τους. Όταν κάποιος διαισθανθεί τις ποικίλες ευκαιρίες που του προσφέρει η αρετή ως μέγιστη ηθική αριστεία, θ’ αντιληφθεί γύρω του συμμάχους έτοιμους να τον στηρίξουν σε κάθε δύσκολη στιγμή. Διανύουμε μια νέα εποχή που κυριαρχεί αλματώδης ανάπτυξη και δεν έχουν όλοι το χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις αλλαγές. Σήμερα αναφερόμενοι σε θυσία, δεν εννοούμε πως πρέπει να υποφέρουμε χωρίς λόγο στο όνομα κάποιας θρησκείας περιμένοντας μελλοντικούς παράδεισους. 

 Θυσία είναι ακόμα και το να αφήσεις το βόλεμά σου για να προσφέρεις βοήθεια σε συνανθρώπους που σε έχουν ανάγκη όμως όσοι είναι εθισμένοι στις ανέσεις, δεν έχουν δυνατότητα να καταλάβουν πως λειτουργεί αυτή η αρετή. Η επιμονή είναι επίσης η αρετή που δεν επιτρέπει να παραιτηθείς από τους στόχους σου, σε βοηθά να μαθαίνεις από τα λάθη σου, σε παροτρύνει να προσπαθείς ξανά και ξανά χωρίς να το βάζεις κάτω και συντηρείται απαραίτητα από την πίστη. Η πίστη δε, ότι υπάρχει κάτι πάνω από σένα που σε στηρίζει σε ότι κι αν κάνεις, δυναμώνει τις πεποιθήσεις που οδηγούν στην επιτυχία, ακόμα κι αν η λογική σταματήσει να σε βοηθά.*

 Κι αυτό γιατί αν έχεις μέσα σου πίστη, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις εκ των προτέρων όλα τα βήματα που θα οδηγήσουν εκεί. Πιστεύεις ακράδαντα πως αν αποδώσεις το μέγιστο των ικανοτήτων σου θα φτάσεις οπωσδήποτε στο αποτέλεσμα που έχεις ορίσει, ανεξάρτητα από συνθήκες που επικρατούν γύρω και στη συνέχεια οργανώνεις τον τρόπο που θα χειριστείς μια προς μια τις καταστάσεις που θα σου φέρουν νίκη.

 Ωστόσο αρκετοί απογοητεύονται με το παραμικρό και δεν προσπαθούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους ακόμα κι αν αυτοί είναι πολύ μικροί επειδή φοβούνται πως θ’ αποτύχουν κι έτσι περιορίζοντας μόνοι τους τις κινήσεις τους, δεν μαθαίνουν τι θα μπορούσαν να καταφέρουν και φοβούμενοι λάθος, χάνουν την εμπειρία της μάθησης. Πολλές φορές όμως μέσα από τα λάθη βρίσκουμε τον σωστό δρόμο που οδηγεί στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, που δεν θα φτιαχτεί με απραξία αλλά μέσα από την δράση μας.

 Μπαίνοντας στο πεδίο της αγάπης για τον συνάνθρωπο θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις παγίδες αυτοεξαπάτησης και έλλειψης οράματος και στην παρουσία αρνητικών σκεπτομορφών. Θα θυμόμαστε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ειλικρινείς αλλά κι ευέλικτοι, να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και ν’ αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας χωρίς όμως να φορτίζουμε με ανυπομονησία τις προσδοκίες μας.

 Επιπλέον δεν θα φοβόμαστε εξωτερικούς εχθρούς αρκεί ν’ απομακρύνουμε όσους επιδιώκουν εισβολή στον εσωτερικό μας κόσμο με απώτερο σκοπό την υποταγή μας. Γι’ αυτό ότι άσχημο και να συμβαίνει τριγύρω σου κι όσα τεχνάσματα ψεύτικων προθέσεων χρησιμοποιούν όσοι αντιπαρατίθενται κρυφά ή φανερά στην επίτευξη των στόχων σου μην απελπίζεσαι. Έχε πάντα στο μυαλό σου τα λόγια του Ιησού: «Σας βεβαιώ εάν έχετε πίστη όση ο σπόρος του σιναπιού, θα πείτε στο βουνό αυτό μετατοπίσου από εδώ ως εκεί και τίποτα δεν θα σας είναι αδύνατον» κι αυτά τα λόγια ας σε συντροφεύουν σε όλη σου τη ζωή γιατί εμπεριέχουν την σοφία του Πνεύματός του. Ακολούθησε την προτροπή του γιατί η απόλυτη πίστη πως υπάρχει κάτι πάνω από σένα που σε στηρίζει σε κάθε βήμα που κάνεις, θα σου δώσει το κλειδί για τον έλεγχο της ύπαρξής σου.

 Δεν θα έχεις πλέον ανάγκη καθοδήγησης από τρίτους ούτε θα επιτρέπεις να σε εκμεταλλεύονται αποσκοπώντας ο καθένας σε δικά του οφέλη. Όσο για τη δύναμη που θα νιώσεις να σε πλημμυρίζει είναι τόσο πραγματική, που μπορεί να καταλύσει τα πέπλα της εικονικής πραγματικότητας που ζούμε και να ξεδιπλώσει μπροστά σου ένα πανέμορφο πνευματικό κόσμο, όπου όλα, μα όλα, είναι πιθανά.

 Όμως να θυμάσαι καλά πως η δύναμη που θ’ αποκτήσεις με την βοήθεια του παρόντος εντύπου καθώς θα εξασκείσαι με τις ασκήσεις που περιέχει, είναι επικίνδυνη αν δεν τη χειριστείς σωστά. Πρέπει να ξέρεις πως για να έχεις ικανότητα ελέγχου σε προβλήματα ή ανεπιθύμητες καταστάσεις είναι απαραίτητο να τηρείς τον εξής βασικό κανόνα που δεν επιτρέπει να ασκείς έλεγχο στο μυαλό των συνανθρώπων σου βασιζόμενος στα μυστικά που έμαθες γιατί υπάρχει μια ακόμη πιο μεγάλη ενέργεια από «την αιτία και το αποτέλεσμα» που μας εμποδίζει να παραβιάζουμε τον κυρίαρχο νόμο της αγάπης στον οποίο στηρίζονται όλα τα δημιουργήματα της φύσης.

 Το λάθος που κάνουν μερικοί προσπαθώντας ν’ αναρριχηθούν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα ή να επιβιώσουν είναι ότι προσβάλλουν τα δικαιώματα άλλων, καταπιέζοντας όσους είναι σωματικά ή κοινωνικά αδύνατοι. Αυτή η τάση που διακρίνει το ανθρώπινο είδος να τείνει συνεχώς προς την αδικία δημιουργεί ανισορροπία στο περιβάλλον μας, με αποτελέσματα επώδυνα για όσους την επιβάλλουν αλλά και για κάποιους που αμέριμνοι αλληλοεπιδρούν μαζί τους.

 Αντίθετα οι πράξεις που έχουν ως κινητήριο δύναμη τον νόμο της αγάπης αλλάζουν την ατμόσφαιρα γύρω, δημιουργούν αρμονία με τον εσωτερικό μας κόσμο και συνειδητοποιούμε όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά κι αυτές που έχουν οι άλλοι. Πολλοί υποστηρίζουν με πάθος πως μόνο ότι είναι ορατό είναι υπαρκτό κι αρνούνται να επιτρέψουν στη σκέψη να προχωρήσει πέρα από όρια που έχουν βάλει γιατί δεν έχουν θάρρος να ξεφύγουν από την δέσμια εικονική πραγματικότητα που έχουν συνηθίσει να ζουν.

 Κυρίως όταν οι πλασματικές εικόνες όπου μέσα τους κινούνται φαντάζουν γοητευτικές τις προτιμούν από το άγνωστο. Όμως η αλήθεια βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί τον καθένα από εμάς, στον ανώτερο σκοπό ύπαρξης κι είναι στην κρίση κάθε ανθρώπου αν θα επιλέξει να τον ακολουθήσει.

 Οι άνθρωποι που το ενδιαφέρον τους εστιάζεται μόνο στον υλικό τρόπο ζωής κι ανησυχούν αν θα έχουν ωραίο σπίτι ή αμάξι της αρεσκείας τους, όμορφα ρούχα, κοσμήματα, ταξίδια κι αυτοί που δίνουν προσοχή στο φαγητό, στο ποτό και σε ποιους θα καταφέρουν να επιβληθούν ερωτικά ή κοινωνικά, σπαταλούν τη δύναμη που τους πρόσφερε ο Δημιουργός μας σε πράγματα που αρχικά φαίνονται ουσιώδη μα καταλήγουν στο τέλος να διαπιστώσουν πως ήταν ουτοπίες.

 Με αυτή τη διατύπωση δεν σε παροτρύνω να εγκαταλείψεις τις ομορφιές της ζωής ή να γίνεις γκουρού. Οι άνθρωποι γεννηθήκαμε για να απολαμβάνουμε τα αγαθά που μας χάρισε ο Θεός υλικά και πνευματικά. Η ισορροπία όμως μεταξύ των δύο κόσμων, θα μας προσφέρει ζωή γεμάτη νόημα. Αρκεί να θυμόμαστε πως τα χρήματα η εξουσία κι ο έλεγχος των άλλων δεν θα μας κάνουν να νιώσουμε ευτυχία. Εκεί θα οδηγηθούμε μόνον αν ανέβουμε με τίμιο τρόπο, όλες τις κλίμακες που ορίζει ο πνευματικός κόσμος. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΕΡΒΑ 

ΠΗΓΗ: Ξαναβρές την ελπίδα σε δύσκολους καιρούς Σειρά βιβλίων: ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΥΠΕΡΟΧΉ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΖΕΡΒΑ 

Ηθικό Δίλημμα

Ο Kohlberg, Αμερικανός ψυχολόγος και ακαδημαϊκός, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη διατύπωση της  θεωρίας της ηθικής ανάπτυξης . Ο Kolhb...