Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ

https://store.kobobooks.com/en-us/ebook/y0WQJXn_NTe-Is0isjlOWA

 
Αναστασία Ζέρβα
Απόσπασμα από το βιβλίο μου Προσωπική Υπεροχή (Μέρος Β')


Πως να γίνεις δημιουργικός.

Αν θες να είσαι δημιουργικός κλείσε την τηλεόραση και βάλε στοπ στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Βγες, κάνε περιπάτους δίπλα στην θάλασσα ή στο πάρκο. Πήγαινε στο θέατρο, στον σινεμά ή ασχολήσου με κάποιο χόμπι ή κάποιο σπορ. Διάβασε διάφορα βιβλία και ταξίδεψε σε όσο περισσότερα μέρη μπορείς. Άκουσε μουσική κλασική αλλά και μοντέρνα ταυτόχρονα. Γυμνάσου. Η γυμναστική απελευθερώνει την σκέψη και δίνει ώθηση στην δημιουργία. Παίξε μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς ή αν είσαι  στην εφηβεία θα σε βοηθούσε η εθελοντική εργασία λίγες ώρες τις ημέρες που έχεις χρόνο, σε κάποια ορφανοτροφεία ώστε να τις αφιερώσεις σε απασχόληση και παιχνίδι με τα μικρά ορφανά παιδιά. Αυτό θα έδινε άλλη πνοή στην συμπεριφορά σου στην ζωή και γενικά στο πως θα βλέπεις τον κόσμο γύρω σου μετά από αυτήν την απασχόληση. Το παιχνίδι με τα παιδιά ανοίγει την ψυχή και βλέπεις τις δυνατότητές σου, που υπό άλλες συνθήκες θα βρισκόντουσαν σε ύπνωση, διότι τα παιδιά βρίσκουν τις πιο απλές λύσεις σε δύσκολα για τους μεγάλους προβλήματα, απλά με την φαντασία τους. Κάνε μια ερώτηση για ένα θέμα που σε απασχολεί σε ένα παιδί καθώς θα παίζετε μαζί – π.χ. πως βάζεις έναν τροχό στο αμάξι που χάλασε, ή πως θα ζωγραφίσεις κάτι πρωτότυπο και όμορφο. Θα πάρεις την πιο αυθόρμητη και εφευρετική απάντηση. Αυτό που μένει είναι να μην γελάσεις, να μην κοροϊδέψεις και κυρίως να μην πάρεις την απάντηση ως παιδική. Αντιμετώπισέ την σοβαρά, ευχαρίστησε το παιδάκι που στην έδωσε και στην συνέχεια επεξεργάσου την μέσα στο μυαλό σου. Βάλε τη σαν βάση στην καινούρια σου ανακάλυψη. Κοίτα την ζωή με τα μάτια ενός παιδιού. Η ροή της ενέργειας του παιδιού θα σου δίνει πάντα λύσεις μέσα σου γι ΄ αυτό διατήρησε αυτήν την παιδική στάση απέναντι σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

  Χρησιμοποίησε όλα όσα γνωρίζεις ώστε να συλλάβεις και να αξιοποιήσεις μια καινούρια ιδέα. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει: δεν είμαι δημιουργικός σαν τον τάδε, ή αν ακούς μέσα σου μια φωνή ότι αυτό που κάνεις είναι στα πλαίσια της μετριότητας, προσπάθησε να εντοπίσεις την πεποίθηση που έχεις πάνω σε αυτό που σου λένε οι εσωτερικές φωνές και να το αλλάξεις, με τις άσκήσεις για την αυτοπεποίθηση και για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Μην κριτικάρεις τον εαυτό σου και μην φοβάσαι την κριτική από άλλους αν έχεις κάτι καινούριο δημιουργήσει. Οι άνθρωποι αρέσκονται να κριτικάρουν άσχημα και ακόμα και το καλύτερο έργο να έχει κάποιος φτιάξει ακόμα και να επιτελεί με την δημιουργία του κοινωνικό έργο ή να βοηθάει στην ανάπτυξη ή ακόμα και κάτι πιο απτό όπως ένας υπέροχος πίνακας, όλα, μα όλα, όσο όμορφα και να είναι θα βρεθούν στο στόχαστρο κάποιων που τους αρέσει να κριτικάρουν αρνητικά.

  Γι’ αυτό φτιάξε ότι θέλεις, δημιούργησε ότι σου αρέσει και μη σε απασχολούν οι κριτικές. Δημιουργώντας κάτι μικρό, ανοίγεις τους ορίζοντες του μυαλού σου ώστε να συνεχίσει να εμπνέεται από το παραμικρό. Έτσι σου προσφέρει ουρανόπεμπτες ιδέες. Επεξεργάσου τις, αλλά όχι με λογικό τρόπο. (τι εννοώ; αν σου έρθει π.χ. μια ιδέα, δέξου την, αλλά ταυτόχρονα, μελέτησε και την αντίθετη πλευρά της, διότι η πραγματική ανακάλυψη ίσως να είναι το αντίθετο κάποιας ιδέας. Άφησε όλες τις πιθανές αντίθετες εκδοχές να ρέουν μέσα στο μυαλό σου και ξανά αντίστρεψέ τες. Αυτό που κάνω εγώ όταν έχω ένα πρόβλημα για να βρω την λύση του είναι ο τροχός. Φαντάζομαι έναν τροχό που γυρίζει, βάζω σε κάθε ακτίνα του τροχού μια ιδέα και την πάω γύρω - γύρω αλλά ταυτόχρονα αφήνω τις ιδέες να απλωθούν και ακτινωτά και να συναντηθούν μεταξύ τους. Όταν δυο ιδέες συναντηθούν ακόμα και αν είναι τρελές, θα προκύψει μια καινούρια ιδέα ακόμα πιο πρωτότυπη από τις αρχικές. Στην συνέχεια κι ενώ είμαι σε κατάσταση χαλάρωσης τις βάζω σε μια απόσταση  και τις μελετώ σαν παρατηρητής. Σκέψου αν αυτό το πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις το είχε κάποιος που ερχόταν να ζητήσει την γνώμη σου κι εσύ θα έπρεπε να δώσεις μια σωστή συμβουλή και με αντικειμενικό τρόπο, θα μελετούσες όλες τις παραμέτρους, ώστε η λύση να μην κάνει ζημιά σε κάποιον και να είναι και καλή για τον συνομιλητή σου. Ακόμα σκέψου αν ένα πρόβλημα που έχεις σήμερα θα εξακολουθεί να είναι πρόβλημα σε πέντε ή σε δέκα χρόνια. Αποστασιοποιήσου από κάτι που σε απασχολεί αν θέλεις να έχεις καινοτόμες ιδέες γι’ αυτό. Μην σκέφτεσαι το κέρδος, μην σκέφτεσαι την δόξα. Αν ξεκινήσεις να γράφεις μουσική με το σκεπτικό να κερδίσεις πολλά χρήματα ή να γίνεις διάσημος συνθέτης, θα έχεις χάσει το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής. Αν πιάσεις τα πινέλα να ζωγραφίσεις και σκέφτεσαι πως δεν είσαι ο Νταλί ή ο Πικάσο και μαραζώνεις επειδή δεν θα μπούνε τα έργα σου στα μεγάλα μουσεία του κόσμου, τότε δεν θα μπορεί να εμφανιστεί στον καμβά σου ούτε φύλλο από λουλούδι. Το μυστικό της δημιουργίας είναι να απολαμβάνεις ότι κάνεις, χωρίς να νοιάζεσαι για το αύριο. Αρκεί αυτό που κάνεις, να το κάνεις με αγάπη, να δίνεις όλο σου τον εαυτό και να μην σε νοιάζει αν αυτό θα σε κάνει πλούσιο ή διάσημο. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν κάποιος κάνει κάτι για χόμπι και αυτό του το χόμπι το μετατρέψει σε εργασία ως αυτοαπασχολούμενος, έχει μεγάλη επιτυχία στην εργασία του. Ο ίδιος άνθρωπος, αν κάνει την ίδια εργασία που πριν έκανε σαν χόμπι με συνθήκες καταπίεσης π.χ. έχει ένα δύστροπο αφεντικό ή κάποιον σατράπη διευθυντή που του συμπεριφέρεται άσχημα και δεν αναγνωρίζει τους κόπους του, φτάνει σε σημείο να μισήσει την εργασία που αγαπούσε και δεν είναι ούτε αποδοτικός ούτε δημιουργικός αντίθετα, ίσως φτάσει η απόδοσή του κάτω από τα όρια που απαιτούνται.

  Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί μπήκε στο πλάνο το χρήμα και η καταπίεση. Όταν το αγαπημένο μας χόμπι μετατρέπεται σε απασχόληση έναντι χρηματικής αμοιβής και συνοδεύεται από εξωτερική καταπίεση, τότε την θέση της δημιουργικότητας καταλαμβάνει το στρες με όλα τα επακόλουθά του. Από αυτό συνεπάγεται ότι, οτιδήποτε κάνουμε με αγάπη και μεράκι και χωρίς να περιμένουμε από αυτό υλικές ή ηθικές ανταμοιβές, τότε μπορούμε να είμαστε στον δρόμο της δημιουργικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στην εργασία μας, απλά να μπορούμε να ξεχωρίζουμε την απόλαυση της δημιουργίας για προσωπική ευχαρίστηση, από την δημιουργική απασχόληση που κάνουμε έναντι χρηματικής αμοιβής. Συμπέρασμα: για να είσαι ικανοποιημένος από την ζωή σου μην σκέφτεσαι τι θα γίνει αύριο.

  Άσε τους φιλόδοξους να ατενίζουν το μέλλον. Εσύ αν θέλεις να αντλείς έμπνευση και ευχαρίστηση από ότι κάνεις και να νιώσεις την χαρά της δημιουργίας, απόλαυσε αυτό που κάνεις στο παρών σου. Δεν έχει σημασία αν δεν ξέρεις να γράφεις μουσική ή αν δεν μπορείς να τραγουδάς υπέροχα. Δεν κάνουμε όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πράγματα. Άλλος φτιάχνει καλά τα παπούτσια που φοράμε, άλλος τα ρούχα και άλλος μαγειρεύει φανταστικά. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια κλήση σε κάτι ή έμαθε σπουδάζοντας μια τέχνη που την ανέπτυξε και διαπρέπει σε αυτήν. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πάρα πολλοί, βρίσκονται συνέχεια γύρω μας οι διάσημοι είναι  λίγοι και αυτοί που έγιναν διάσημοι λόγω της δημιουργικότητας τους είναι σπάνιοι και εκτός από μερικούς μεγάλους εφευρέτες μετρημένους στα δάχτυλα των χεριών μας, οι υπόλοιποι έγιναν διάσημοι από σειρά συμπτώσεων. Μην μπερδεύεις λοιπόν την απόλαυση της δημιουργίας με τον πλούτο και την φήμη γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Επίσης σκέψου ότι πολλά πρόσωπα της ιστορίας, φυσιογνωμίες που τώρα είναι διάσημες, όταν ζούσαν ήταν πάμφτωχοι και πέθαναν κάτω από συνθήκες πλήρους ανέχειας. Αυτό που είναι κοινό σε όλους όσους έχουν μείνει στην ιστορία για την δημιουργία τους, είναι ότι όλοι αφοσιώθηκαν στο έργο που έκαναν. Άλλοι πνευματικά, άλλοι διαθέτοντας όλο τον χρόνο τους πολλές φορές μέρα και νύχτα ώστε να επιτύχουν να τελειοποιήσουν κάποια εφεύρεσή τους και άλλοι εργαζόμενοι πολύ πιο σκληρά. Κανένας δεν ξύπνησε μια μέρα και ξαφνικά έγινε διάσημος για το έργο του. Όλοι, είχαν βάλλει προτεραιότητα αυτό που έκαναν και σκοπό ζωής. Μάθε να αφιερώνεις χρόνο σε αυτό που κάνεις αποκλείοντας εξωτερικούς περισπασμούς από την εργασία σου.

  Όταν αφιερώνεις χρόνο για κάτι που δημιουργείς και οι φίλοι σου αντιδρούν, για τον απλό λόγο πως δεν τους δίνεις την προσοχή που απαιτούν από εσένα και δεν τους προσφέρεις όλον σου τον χρόνο για να ασχολείσαι με τα προβλήματά τους ή ακούς γκρίνιες ή βλέπεις συνοφρυωμένα πρόσωπα γιατί δυσανασχετούν, τότε αποφάσισε να μην βγεις από τον στόχο σου εξ΄ αιτίας τους, διότι αν δεν σέβονται τον δημιουργικό σου χρόνο δεν είναι φίλοι σου. Προσωπικά μου έχει συμβεί να έχω πρόβλημα χρόνου ώστε να πρέπει να επιλέξω να μην διαθέτω αρκετό χρόνο για καφεδάκια και συζητήσεις χωρίς νόημα και να πρέπει να μείνω στο γραφείο μου για να γράψω. Ορισμένες φίλες που είχαν την συνήθεια όταν είχαν τα ψυχολογικά τους να απαιτούν: τώρα έρχομαι για καφέ ή τώρα πάμε έξω να τα πούμε και συνήθως ήθελαν να ξεφορτώσουν τα προβλήματά τους, μετά από την άρνησή μου να αφήνω την εργασία μου για να λύνω τα θέματά τους, εξαφανίστηκαν, ευτυχώς. Μην στεναχωριέσαι αν χάσεις ανθρώπους που δεν σου επιτρέπουν με την συμπεριφορά τους να κάνεις αυτό που θέλεις. -Ναι- να είσαι κοινωνικός, να φροντίζεις τους συνανθρώπους σου με όποιο τρόπο μπορείς και ακόμα και νοητικά να φαντάζεσαι την επιτυχία και την ευτυχία τους αλλά στους φορτικούς που σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και σε βγάζουν από τους στόχους σου να βάζεις όρια. Μην αναλώνεις τον χρόνο σου, μην καταπιέζεις την δημιουργικότητά σου προς χάριν ανούσιων καταστάσεων. Μείνε σταθερός σε αυτό που πιστεύεις. Δεν έχει σημασία αν κανένας δεν ενδιαφέρεται για ότι κάνεις. Αν ζωγραφίζεις και νιώθεις ευτυχία, δεν έχει σημασία αν δεν αρέσει σε κανέναν ο πίνακάς σου. Εσύ ήσουν ευτυχισμένος όταν τον έφτιαχνες και αυτό είναι αρκετό. Αν εσύ πιστεύεις πως είσαι δημιουργικός τότε δεν χρειάζεται να το πιστεύει κανένας άλλος γιατί είσαι.
   
  Ακόμα και αν έχεις γεννηθεί με το μεγαλύτερο ταλέντο αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, αν δεν πιστεύεις ότι είσαι ένα δημιουργικό άτομο, αν δεν πιστεύεις ότι σε αυτόν τον κόσμο είσαι μοναδικός τότε σαμποτάρεις μόνος σου τον εαυτό σου και χάνεις την δύναμη της δημιουργικότητάς σου. Αυτό που θα σου δώσει την χαρά να δημιουργήσεις, είναι η επιμονή, η φαντασία και η έλλειψη αυτοκριτικής. Μην κρίνεις ποτέ μια ιδέα σου ως κακή, απλά όταν συλλάβεις μια ιδέα επεξεργάσου την και ταυτόχρονα βάλε την φαντασία σου να ψάξει μια ακόμα καλύτερη και στην συνέχεια ακόμα μια πιο καλύτερη και ένωσέ τες ώστε να συλλάβεις το μέγιστο των ιδεών σου. Μην απογοητεύεσαι από την αρνητική γνώμη που θα σου δώσει κάποιος ειδήμων πάνω σε αυτό που φτιάχνεις όταν εσύ πιστεύεις σε αυτό. Πολλοί ειδικοί έχοντας περάσει την περισσότερη ζωή τους ασχολούμενοι με ένα είδος αποκτούν στενότητα στις ιδέες τους ή ψάχνουν το απόλυτο και όταν τους εμπιστευτείς μια ιδέα σου, για να δείξουν πως αυτοί έχουν δίκιο ίσως την απορρίψουν χωρίς να την μελετήσουν. Μην εγκαταλείπεις κάποιες ιδέες σου επειδή κάποιοι σου είπαν πως αυτό που κάνεις δεν θα έχει επιτυχία. Οι αποτυχίες είναι απαραίτητες για να μπούμε στην τελική ευθεία αυτού που θέλουμε να πετύχουμε....
Αναστασία Ζέρβα
( Συνέχεια στο βιβλίο ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ Β'
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
...https://store.kobobooks.com/en-us/ebook/y0WQJXn_NTe-Is0isjlOWA

Ηθικό Δίλημμα

Ο Kohlberg, Αμερικανός ψυχολόγος και ακαδημαϊκός, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη διατύπωση της  θεωρίας της ηθικής ανάπτυξης . Ο Kolhb...