Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αν θέλεις να αλλάξεις το μέλλον σου, άλλαξε πρώτα την καθημερινότητά σου

       

             

Η γλώσσα της εξουσίας από αρχαιοτάτων χρόνων είναι το χρήμα και μέσω αυτού χώρισε τους ανθρώπους σε πλούσιους και φτωχούς. Όμως τι σημαίνουν οι έννοιες πλούσιος και φτωχός; Με απλά λόγια θα πούμε ότι πλούσιος είναι κάποιος που έχει χρήματα και φτωχός αυτός που δεν έχει. Φαντάσου τώρα μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει χρήμα ούτε ιδιοκτησία. Ποια θα ήταν η έννοια του πλούσιου και του φτωχού; Ας μελετήσουμε διάφορους τομείς ξεκινώντας από αυτόν της υγείας όπου πλούσιος είναι ο υγιής και φτωχός ο άρρωστος. Επίσης στον τομέα των γνώσεων, ανεξάρτητα από πολιτισμικές επιρροές θεωρούμε πλούσιο κάποιον που είναι ικανός να αντιμετωπίζει προβλήματα όχι μαθηματικών αλλά ζωής και το πετυχαίνει επειδή η μόρφωσή του δεν είναι αυτή που προσφέρει η γενική εκπαίδευση αλλά μαθητείες ανεξάρτητες η μια από την άλλη εναλλαγές εμπειριών, μελέτες και κοινωνική εργασία όλα με στόχο την αυτογνωσία. Φτωχός είναι αυτός που πρώτιστα δεν έχει γνώση του εαυτού του αλλά ούτε του πραγματικού κόσμου που βρίσκεται και βασίζεται σε όσα έμαθε φοιτώντας στο ελλιπές εκπαιδευτικό σύστημα, που απαρτίζεται στο σύνολό του από πειθήνιους δασκάλους, με κορυφή την αυτοαποκαλούμενη ελίτ των κοινωνικών καθοδηγητών, που με την δράση τους αποσκοπούν να ελέγχουν ανθρώπινες ζωές και να κλειδώνουν τον εγκέφαλό τους μέσω μιας μηχανιστικής εκπαίδευσης που έχουν επιβάλλει, σε ένα μέλλον όπου θα επικρατεί ανισορροπία.


 Ακόμα θα χαρακτηρίσουμε κάποιο πλούσιο έχοντας ως εικόνα τις συναισθηματικές δεξιότητες που του δίνουν δυνατότητα να σχετίζεται αρμονικά με ανθρώπους ή ζώα και φτωχό αυτόν που συμπεριφέρεται άσχημα προς τους άλλους κι οι πράξεις του είναι ανάλογες με την πονηρή σκέψη του. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Πως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα άνθρωπο πλούσιο, μόνο και μόνο επειδή έχει στη διάθεσή του χρήματα αν γνωρίζουμε ότι αυτό είναι και το μοναδικό του προσόν;  Αυτό που λανθασμένα συμπεραίνουμε, είναι πως εφ’ όσον είναι πλούσιος σε χρήματα είναι πλούσιος σε αρκετούς τομείς ακόμα γιατί με τα μετρητά έχεις δυνατότητα να αγοράζεις διάφορα αγαθά. Σκεπτόμενος τα παραπάνω λόγια μου ίσως αναρωτηθείς: Μα μπορείς να αγοράσεις υγεία; Όχι, αλλά αν διαθέτεις χρήματα θα έχεις περισσότερες πιθανότητες από έναν φτωχό να θεραπευτείς από κάποια ασθένεια που θα σου προκύψει επειδή θα μπορείς να πληρώσεις για την θεραπεία σου. Επιπλέον δεν έχεις δυνατότητα να αγοράσεις συναισθήματα αλλά αν είσαι εκατομμυριούχος εισπράττεις σεβασμό από τους ανθρώπους που σε περιστοιχίζουν, έστω φαινομενικό.  

 Οπότε δεν είναι σωστό να ονομάζουμε πλούσιο αυτόν που έχει μοναδικό προσόν το χρήμα, χωρίς όμως αυτό να μας ωθεί στο να αμφισβητούμε την αξία του ως ένα απαραίτητο μέσο συναλλαγής. Συμπεραίνουμε πως θα ονομάσουμε κάποιον πλούσιο όταν στην αναφορά μας προς αυτόν θα προσθέταμε και το σημείο που υπερέχει ώστε όταν έχει επιτυχία σ’ ένα τομέα να θεωρείται πως είναι πλούσιος μόνο σ’ αυτόν κι όχι σε όλους. Οι άνθρωποι έχουν τάση να ταξινομούνται σε κατηγορίες επιτυχημένων κι αποτυχημένων πλούσιων ή φτωχών, καλών-κακών κ.λπ. Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά, θα δούμε πως όλοι διαθέτουμε αυτά τα χαρακτηριστικά κι αναλόγως κλίνουμε προς το ένα ή το άλλο. 

Αναρτήθηκε από:ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΕΡΒΑ
ΠΗΓΗ: ΞΑΝΑΒΡΕΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ 
ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ:ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΖΕΡΒΑ

Ηθικό Δίλημμα

Ο Kohlberg, Αμερικανός ψυχολόγος και ακαδημαϊκός, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη διατύπωση της  θεωρίας της ηθικής ανάπτυξης . Ο Kolhb...