Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν δάση στην Γη



Κάθε λογικός άνθρωπος, διαβάζοντας τον παραπάνω τίτλο θα υποθέσει ότι αυτό το άρθρο είναι παράλογο, παραπλανητικό ή ανόητο. Θα θελήσετε αμέσως να μου στείλετε φωτογραφίες από τα δάση του πλανήτη.
Νομίζουμε ότι όλα αυτά είναι δάση, στην ουσία κοιτάμε θάμνους με ύψος το πολύ 30 μέτρα. Και πάλι θα πείτε ότι λέω βλακείες, αφού όλοι νομίζουμε ότι ξέρουμε πως είναι τα δάση. Όλοι έχουμε περπατήσει σε ένα δάσος. Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτού του άρθρου θα έχετε αλλάξει τελείως την οπτική σας για τα δάση.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα.

Τα παιδιά βλέπουν 9 δελφίνια, οι ενήλικες βλέπουν 2 εραστές. Μεγάλη διαφορά, δεν νομίζετε; Προσπαθήστε να δείτε τα δελφίνια, δεν είναι και πολύ εύκολο, σωστά; Είναι μόνο μία φωτογραφία και την βλέπουμε τελείως διαφορετικά. Δεν βλέπουμε ποτέ την αλήθεια, βλέπουμε υποκειμενικά. Με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλώνουμε, τα μάτια μας, μας προδίδουν. Βλέπουμε μέσα από το πρίσμα των συνηθειών μας και των εμπειριών μας. Νομίζετε ότι υπερβάλω;
Τότε κοιτάξτε αυτή την φωτογραφία.
Εγώ θα ισχυριστώ ότι είναι ένας βράχος που σχηματίστηκε από ηφαιστειακή λάβα πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Νομίζετε ότι τρελάθηκα; Μπορεί εσείς να έχετε τρελαθεί. Θα καταλάβετε σύντομα. Θα ξαναγυρίσουμε σε αυτό το κούτσουρο παρακάτω στο άρθρο.
Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτούμε είναι πόσο σπάνια είναι τα ηλικιωμένα δέντρα. Είναι όλα καταγεγραμμένα, επιτηρούνται και προστατεύονται, ως μνημεία της φύσης.
Αλλά γιατί δεν υπάρχουν δάση που να έχουν δέντρα γηραιότερα των 200 ετών;
Μήπως οι παρακάτω φωτογραφίες μας λένε κάτι; Απεικονίζουν τον βανδαλισμό των σεκόιων της Καλιφόρνιας μεταξύ 1880-1920.
Άραγε θα υπήρξαν και άλλοι βανδαλισμοί που δεν έχουμε φωτογραφίες να τις απεικονίζουν ή όχι;
Ας ξαναγυρίσουμε στην προηγούμενη φωτογραφία και θα σας ξαναρωτήσω, τι βλέπετε; Έναν κομμένο κορμό δέντρου ή έναν βράχο που σχηματίστηκε από ηφαιστειακή λάβα;
Μήπως εδώ βλέπετε κάτι διαφορετικό;
Να σας συστήσω τον “πύργο του διαβόλου”, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στοΓουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες γεωλόγοι μας λένε ότι είναι ένας ηφαιστειακός βράχος ύψους 387 μέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ο «πύργος του διαβόλου» δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή λάβα και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι έχει απομείνει από μια μεγάλη μάζα πετρωμάτων μετά από πολλές κατολισθήσεις. Και εκατομμύρια άνθρωποι το πιστεύουν…
Έλατε τώρα να δούμε τον “βράχο” από κοντά.
Ας κοιτάξουμε τις φανταστικά ανεξήγητες στήλες που δημιουργήθηκαν από την ψύξη και στερεοποίηση της λάβας. Σοβαρά τώρα; Πρέπει να ήταν πολύ έξυπνη λάβα, έκατσε ακίνητη και στερεοποιήθηκε σε τέλειες εξάγωνες στήλες, ασύνδετες μεταξύ τους σε ύψος 387 μέτρων. Λέτε κάπως έτσι να χτίστηκε και ο Παρθενώνας;
Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτή είναι λάβα που ψύχθηκε; Ή να το πιστέψει;
Έχετε δει ποτέ φωτογραφίες από ηφαιστειακή λάβα; Βλέπετε κάποια ομοιότητα;
Το εξάγωνο σχήμα είναι ένα συνηθισμένο σχήμα στους ζωντανούς οργανισμούς. Οι μέλισσες χτίζουν τις κυψέλες τους σε εξάγωνα, οι νιφάδες χιονιού έχουν εξάγωνο σχήμα, ο φλοιός του ανανά, το δέρμα του φιδιού…
Ας δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από την επιστήμη της βοτανολογίας. Μήπως μπορούμε να βγάλουμε άκρη αν δούμε την δομή ενός φυτού;
Αυτή είναι η διατομή ενός λιναριού. Βλέπετε τα εξάγωνα; Όποιου φυτού η δέντρου την διατομή και αν κοιτάξετε, θα βρείτε εξάγωνους ιστούς. Οι ιστοί δεν φτάνουν στο έδαφος κάθετα, καμπυλώνουν σταδιακά για να φτιάξουν το ριζικό σύστημα.
Με βάση την περίμετρο του κορμού του δέντρου, μπορούμε να εκτιμήσουμε και το ύψος που είχε. Ένας απλός κανόνας είναι η διάμετρος του κορμού στην βάση του επί τον αριθμό 20, μας δίνει περίπου το ύψος του δέντρου. Η διάμετρος του “πύργου του διαβόλου” είναι 300 μέτρα, δηλαδή το ύψος του ήταν περίπου 6000 μέτρα.
Όπως βλέπετε, η επιστημονική εξήγηση της τυχαίας και συμπτωματικής ψύξης και στερεοποίησης της λάβας σε εξάγωνες στήλες, είναι εύκολο να αμφισβητηθεί. Κύριοι βιολόγοι, βοτανολόγοι, γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, τι έχετε να πείτε;
Το 1977, το Hollywood κυκλοφόρησε την ταινία Στενές Επαφές 3ου Τύπου, με τον “πύργο του διαβόλου” να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, στην οποία επαναλαμβανόμενα τον περιέγραφαν ως βουνό.
Αλλά εμείς νομίζω ότι καταλήξαμε ότι ο “πύργος του διαβόλου” είναι ένα γιγάντιο κούτσουρο ενός γιγάντιου απολιθωμένου δέντρου, ύψους 6000 μέτρων.
Όμως ας μην υποτιμήσουμε το σύστημα που μας έχει κάνει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από ότι είναι. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα, μερικοί από σας, δεν πιστεύετε τίποτα από όλα αυτά. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι όλο, θα σας απογοητεύσω. Έχω πολλά ακόμα! Νομίζετε ότι αυτό το κούτσουρο είναι το μοναδικό; Μετακινήστε τις παρωπίδες σας και θα δείτε πολλά ακόμα.
Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω το Giant’s Causeway στην Ιρλανδία.
Βλέπετε κάτι που έχετε ξαναδεί; Οι επιστήμονες το έχουν κηρύξει Εθνικό μνημείο της φύσης και το περιγράφουν ως “40.000 πολυγωνικές στήλες από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα), ο οποίος δημιουργείται με την πολύ γρήγορη ψύξη της καυτής λάβας”…
Και τότε τι είναι αυτό; Νόμιζα ότι έτσι ήταν η λάβα…
Βλέπετε κάποια ομοιότητα;
Και τώρα ας συγκρίνουμε τον “πύργο του διαβόλου” με το “μονοπάτι του γίγαντα”…
Η αλήθεια είναι ολοφάνερη αλλά το πρίσμα της οπτικής μας δεν μας επιτρέπει να δούμε 9 δελφίνια.
Σας έδειξα μόνο δύο απολιθωμένα γιγάντια δέντρα, υπάρχουν εκατοντάδες, ερευνήστε το, η Google θα σας βοηθήσει.
Η θεωρία τελείωσε, πλησιάζουμε στην κορύφωση. Αλλά πριν, ας γυρίσουμε στο πρώτο γιγάντιο απολιθωμένο δέντρο και ας παρατηρήσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Είδαμε πολλά κούτσουρα αλλά αυτό είναι ιδιαίτερο. Έχει μια επίπεδη επιφάνεια στην κορυφή που σημαίνει ότι κάποτε κόπηκε ή πριονίστηκε.
Και τώρα η περιέργειά μας, ρωτάει: Ποιος το έκοψε; Γιατί; Με τι το έκοψαν;
Θα σας πω όμως, ότι ο “πύργος του διαβόλου” είναι πολύ μικρό κούτσουρο σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στον πλανήτη. Ας πετάξουμε γύρω από τον πλανήτη και ας δούμε αν υπάρχουν άλλα. Δέστε τις ζώνες σας, Γιατί αυτό που θα δείτε θα ανατρέψει την αντίληψη που έχετε για τους βράχους και τα βουνά. Και όσο πετάμε ας παίξουμε ένα παιχνίδι. Βρείτε τις διαφορές:
Αυστραλία
Υπάρχουν μόνο δύο διαφορές: υλικό και μέγεθος
Καναδάς
Ιταλία
Αργεντινή
Αφρική
ΗΠΑ
Ρωσία
Αιθιοπία
Βενεζουέλα
 Και τώρα, ας βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει και ας φανταστούμε πώς είναι στ΄αλήθεια τα δάση… Γιατί δεν υπάρχουν πια; Γιατί η επίσημη επιστήμη ψεύδεται; Πόσο οξυγόνο θα μπορούσε να παράγει μόνο ένα δέντρο; Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν στα κλαδιά του;
There are no forests on Earth
Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου για την Επιστήμη του Πνεύματος

Ηθικό Δίλημμα

Ο Kohlberg, Αμερικανός ψυχολόγος και ακαδημαϊκός, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη διατύπωση της  θεωρίας της ηθικής ανάπτυξης . Ο Kolhb...